PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

Uvod u liječenje malignih bolesti

Terapija tumora jedna je od najkompleksnijih vrsta terapija u medicini. Operativno liječenje, radioterapija i kemoterapija osnovni su vidovi liječenja malignih tumora.

By admin

07/01/2015

 

 

Kod nekih se onkoloških pacijenata može primijeniti jedan od navedenih načina liječenja, npr. samo operacija kod ranih stadija karcinoma probavnog trakta, grlića ili tijela materice ili samo kemoterapija kod leukemija i nekih tipova limfoma, radioterapija kod određenih stadija ginekoloških tumora.

 

Pošto su poznata ograničenja i nedostaci korištenja samo jednog terapijskog modaliteta, u onkologiji je danas daleko češća primjena više vrsta liječenja, tzv. multimodalni terapijski pristup. Kombiniranjem više vrsta liječenja postignut je najznačajniji napredak u tretmanu malignih tumora u zadnjih dvadeset godina. Dva ili više načina liječenja mogu se koristiti istovremeno, simultano ili jedan za drugim, sukcesivno. Uobičajeni razlog primjene više načina liječenja njihov je sinergistički antitumorski efekat, tj. sumiranje antitumorskog djelovanja svakog od primijenjenih agenasa.

 

Ponekad se jedan modalitet primijenjuje s ciljem potenciranja efekta drugog načina liječenja, kao što je na primjer davanje citostatika s ciljem povećanja radiosenzibilnosti. U drugim situacijama jedan modalitet stavara povoljnije uvjete za djelovanje drugog. Tako se može raditi kirurška redukcija tumorske mase, čime se povećava efikasnost naknadne radioterapije ili kemoterapije. Preoperativno zračenje ili citoterapija mogu smanjenjem tumorske mase olakšati kirurški zahvat ili prevesti inoperabilnu bolest u operabilnu.

 

Dva ili više načina liječenja mogu biti primijenjena s ciljem uništenja primarnog tumora i njegovih sekundarnih depozita. Tako se kod tumora testisa primarni tumor operativno odstrani, a metastaze tretiraju citostatski ili zračenjem, zavisno od tipa tumora. Pored toga se u slučajevima nekompletne resekcije, na ostatak tumora djeluje drugim modalitetima liječenja.

 

Druga vrsta multimodalnog pristupa je profilaktična ili tz. adjuvantna terapija. Njezin cilj je uništenje eventualnih preostalih tumorskih stanica, koje se raspoloživim metodama ne mogu dijagnosticirati. Adjuvantna terapija se primijenjuje kada se pomoću jedne ili više terapijskih procedura tumor praktično odstrani, ali postoji značajan rizik pojave lakalnog recidiva ili udaljenih metastaza i pored toga što je primarno liječnje bilo radikalno i uspješno. Ukoliko se preventivni tretman daje prije osnovnog liječenja, naziva se neoadjuvantnim.

 

Onkološki tretman nosi i određeni rizik komplikacija i oštečenja. Komplikacije terapije često zahtijevaju dodatnu njegu i liječenje. Terapijski postupci koji se primijenjuju u kupiranju toksičnih efekata onkološke terapije se obično označavaju pojmom suportivni tretman.

 

Izbor onkološkog liječenja

 

Prije donošenja odluke o načinu liječenja onkoloških pacijenata, neophodno je imati histopatološku dijagnozu, kojom se ne samo potvrđuje radi li se o malignom tumoru, nego i što bliže određuje njegov histološki tip i stupanj diferencijacije, uznapredovalost bolesti, postojanje imunog odgovora domaćina, radikalnost eventalnog operativnog zahvata.

 

U donošenju odluke o tretmanu pored podataka iz histopatološkog nalaza, moraju se uzeti u obzir i sljedeći faktori:

 

 • Uznapredovalost, odnosno raširenost bolesti
 • Starost i opće zdravstveno stanje pacijenta
 • Raspoloživost terapijske opreme, kadra, medikamenata
 • Socijalno – ekonomske prilike

 

Imajući u vidu sve relevantne faktore, potrebno je kod pacijenta donijeti odluku ima li svrhe i mogućnosti za primjenu specifične onkološke terapije. Pri tome se moraju imati u vidu osnovni principi medicinske etike:

 

 1. Poštovati volju i samostalnost pacijenta, njegove porodice i medicinskih radnika (pacijent ima pravo da prihvati ili odbije liječenje, liječnik može odbiti primijeniti tretman za kojeg vjeruje da nosi više štete nego koristi)
 2. Činiti dobro (nije opravdan tretman za kojeg je izvjesno da neće imati povoljne efekte)
 3. Ne nanositi štetu (onkološka je terapija praćena ozbiljnim popratnim pojavama i komplikacijama)
 4. Voditi računa o opravdanosti tretmana, uzimajući u obzir i raspoložive mogućnosti
 5. U određenim su situacijama dobra njega i kupiranje simptoma najbolji ili jedini moguči način liječenja.

 

Ukoliko je donesena odluka da se primijeni neki od vidova specifične onkološke terapije, mora se znati:

 

 • Koji je cilj tretmana
 • Jesu li očekivani povoljni efekti liječenja veći od rizika koje on sa sobom nosi.
 • Opravdava li očekivani povoljni efekt troškove liječenja.

 

U odnosu na cilj, liječenje može biti:

 

 1. Kurativno – Svrha kurativnog tretmana potpuno je izlječenje, značajno produženje preživljenja ili kliničko istraživanje. On podrazumjeva da se kompletna tumorska masa, uključujuči i eventualne metastaze, potpuno uklone iz organizma.
 2. Palijativno – Palijativo liječenje se primijenjuje kada je očigledno da ne postoji mogućnost izlječenja. Kod donošenja odluke o palijativnom tretmanu također treba voditi računa o odnosu očekivanog povoljnog efekta i rizika koji tretman sa sobom nosi. Cilj palijativnog liječenja jest:
 • ublažavanje simptoma koje tumor uzrokuje: bol, krvarenje, opstrukcija
 • sprečavanje simptoma do kojih će vjerojatno doći ukoliko se liječenje ne poduzme
 • produženje života

 

 

Što čitati dalje ...

Slovenski liječnici: potpunom legalizacijom konoplje suzbiti rast crnog tržišta

UN: Mala je vjerojatnost da je glifosat kancerogen

>

 

2017  © d.istra