PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

UN: Mala je vjerojatnost da je glifosat kancerogen

“Mala je vjerojatnost” da je glifosat, tvar koja se koristi u velikom broju pesticida kao što je Round Up, uzrokuje rak, zaključak je UN-ova izvješća objavljenog u ponedjeljak kao odgovor na pozive za njegovu zabranu.

By admin

13/09/2016

 

Europski parlament je prošlog mjeseca pozvao Europsku uniju da dozvolu za prodaju glifosata produlji na samo sedam godina, a ne na petnaest kao što se u početku tražilo, zbog sumnje da je kancerogen.

 

No Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN-ova agencija za hranu i poljodjelstvo (FAO) zaključile su u istraživanju kako je “malovjerojatno da glifosat uzrokuje kancerogeni rizik u ljudi koji s njime dolaze u dodir putem hrane”.

 

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), tijelo WHO-a, zaključilo je suprotno u ožujku 2015.

 

No ta dva otkrića nisu u suprotnosti, tvrdi WHO koji tumači da je istraživanje IARC-a bilo usmjereno na “vjerojatni” rizik za ljudsko zdravlje, napose u slučaju velike izloženosti toj tvari.

 

Istraživanje WHO-a i FAO-a bavilo se posebnim rizikom povezanim s izloženošću ograničenim dozama glifosata putem hrane.

 

Na rezultate IARC-ove studije upozoravali su aktivisti na čelu s Greenpeaceom koji su pozvali na potpunu zabranu kemikalije.

 

U ožujku su europski zakonodavci, kao i Komisija, nakon snažnog lobiranja suprotstavljenih strana, odgodili odluku o produljenju dozvole za prodaju glifosata.

 

Odbor za korištenje pesticida u okviru EU-a treba se sastati u srijedu kako bi odlučio o produljenju licencije za glifosat. (zdravlje.hina)

Što čitati dalje ...

>

 

2017  © d.istra