PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

TUMORI MOZGA I LEĐNE MOŽDINE- opće informacije

 

Mozak i leđna moždina čine središnji živčani sustav (CNS). Tumori mozga i leđne moždine predstavljaju  rast abnormalnih stanica u tkivima mozga ili leđne moždine. Tumori koji počinju u mozgu zovu se primarni tumori mozga. Tumor koji počinje u drugom dijelu tijela i širi se u mozak naziva se metastatski tumor mozga.

 

Tumori mozga i leđne moždine mogu biti benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni).

 

I benigni i maligni tumori uzrokuju znakove i simptome i trebaju liječenje. Benigni tumori mozga i leđne moždine rastu i pritišću na obližnja područja mozga, ali rijetko se šire u druge dijelove mozga. Maligni tumori mozga i leđne moždine  vjerojatno će brzo rasti i širiti se u druge dijelove mozga.

 

Postoje mnoge vrste tumora mozga i leđne moždine. Oni se formiraju u različitim vrstama stanica i različitim područjima mozga i leđne moždine.

Znakovi i simptomi tumora mozga i leđne moždine ovise o tome gdje se formira tumor, o njegovoj veličini, koliko brzo raste i o starosti pacijenta.

 

Tumori mozga i leđne moždine mogu se pojaviti kod odraslih i djece. Vrste tumora  i način na koji se liječe razlikuju se kod djece i odraslih.

 

Prognoza (vjerojatnost oporavka) ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući dob, veličinu tumora, tip tumora i gdje je tumor smješten u CNS-u.

 

>

 

2017  © d.istra