PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

Slovenski liječnici: potpunom legalizacijom konoplje suzbiti rast crnog tržišta

Medicinska konoplja koja ublažava bolove i simptome kod nekih teških bolesti mogla bi se u Sloveniji početi izdavati na recept, uz priznavanje troškova liječenja iz redovnog osiguranja, ako liječnička komora prihvati prijedlog radne skupine za korištenje kanabinoida u medicini.

By admin

27/09/2016

 

 

Liječnici u sustavu slovenskog javnog zdravstva ne mogu legalno u većoj mjeri propisivati medicinsku konoplju svojim pacijentima, ali ih se 65 posto slaže da se to omogući i potpuno legalizira, pokazalo je ispitivanje radne skupine.

 

Trećina liječnika  priznaje da je zbog sadašnje situacije svojim teškim bolesnicima savjetovala da uzimaju konoplju, ali i da ne prekidaju službenu propisanu terapiju, a svaki deseti liječnik priznaje da je bolesnike upućivao na crno tržište.

 

To je riskantno jer su pacijenti prisiljeni kupovati neprovjerene preparate te posljedice mogu biti teške, a bilo je smrtnih slučajeva. Legalizacijom tržišta za te preparate spriječile bi se manipulacije  i uveo red.

 

Neki  “alternativci” koji imaju takve preparate,  ljudima se predstavljaju kao  iscjelitelji, a konoplju nude kao lijek za sve bolesti jer im je motiv novac”, kazao je dr. Miha Krek iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje te istaknuo “S time treba prestati”.

 

Legalizacija i propisivanje kanabinoida preko službenih recepata, kao i izdavanje konoplje u ljekarnama, suzbilo bi “divlje tržište” tim preparatima koje se stalno širi, ističe.

 

Na opasnosti nekontroliranog uzimanja konoplje upozorila je dr. Danica Rotar Pavlič, članica odbora za pravno-etička pitanja na slovenskoj liječničkoj komori. “Liječnici koji su to ne samo po diplomi nego i po srcu znaju da potreba po konoplji postoji, ali primjećujemo i nekritično uzimanje konoplje u obliku smole ili ulja, što kod nekih klasičnih oboljenja stanje pacijenta može dodatno pogoršati”, kazala je za ljubljanski list “Žurnal”,

 

Postoje i ideje da se kanabinoidi teškim pacijentima priznaju kao trošak kroz sustav javnog zdravstva.

 

Slovenski liječnici od 2014. godine smiju propisivati lijekove od sintetičkog kanabinoida THC, ali pacijenti s tim receptom legalizirani sintetički kanabinoid THC onda moraju kupovati u Austriji, pri čemu ih mjesečna terapija stoji oko 150 eura.

 

Zato radna skupina za problematiku primjene kanabinoida u medicinske namjene predlaže ministarstvu zdravlja da se nabavi dovoljna količina kanabinoida koja bi bila dostupna u domaćim ljekarnama i da troškove pacijentima pokriva zdravstvena blagajna. (Hina)

Što čitati dalje ...

>

 

2017  © d.istra