PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

MALIGNE BOLESTI

Prosinac 22, 2014

Zloćudni tumori pleure (plućne maramice)

Primarni zloćudni tumori pleure su rijetkost. Znatno su češći sekundarni ili metastatski tumori koji su redovito praćeni izljevom ili nakupljanjem tekućine u pleuralnom prostoru. Ukoliko je zahvaćena parijetalna pleura (vanjski dio pleure koji oblaže stijenku prsnog koša, dok se unutarnji dio pleure, koji prekriva plućna krila, naziva visceralnom pleurom), pojavljuje se bol, a ostali su simptomi progresivna zaduha i kašalj.

Prosinac 22, 2014

Zloćudni tumori središnjeg živčanog sustava

Tumori središnjeg živčanog sustava (SŽS) mogu biti maligni i benigni, međutim sve su novotvorine središnjeg živčanog sustava maligne po lokaciji, bez obzira na svoj maligni potencijal, jer bilo koji ekspanzivni proces unutar koštanog oklopa u kojemu je smješten središnji živčani sustav može uzrokovati pojedinačni neurološki ispad, poremećaj svijesti ili pak smrt.

Prosinac 22, 2014

Tumori probavnog sustava

Iako se mnogo zna o čimbenicima rizika za nastanak ovih tumora (veza s prehranom, pušenje, alkohol, profesionalna izloženost raznim biološkim i kemijskim karcinogenima), tumori probavnog sustava dugo su bez simptoma.

Prosinac 20, 2014

Prevencija tumora

Najmanje jedna trećina zloćudnih tumora može se spriječiti odabirom zdravog načina življenja, a jedna trećina izliječiti ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem.

Prosinac 20, 2014

Nacionalni programi za rano otkrivanje tumora

Mjere ranog otkrivanja bolesti, kao i pravodobno prepoznavanje osoba s povišenim rizikom za nastanak određene bolesti, još se uvijek smatraju jednima od najvažnijih mjera koje pruža suvremena medicina. U Hrvatskoj se danas provode tri nacionalna programa za rano otkrivanje raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice.

Prosinac 20, 2014

Važnost pravilne prehrane

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prehrana je odgovorna za 35% tumora, tj. obrnuti zaključak glasi: 30-40% tumora moglo bi se izbjeći kroz optimalnu prehranu.

Prosinac 20, 2014

Smanjimo rizik od tumora zdravim načinom života

Zašto nastaje rak? Brojne su teorije tijekom razvoja nauke pokušavale objasniti nastanak i razvoj maligne bolesti, no niti jedna do sad nije u potpunosti dala objašnjenje. Sigurno je da se ne radi o samo jednom uzroku. Samo 10% malignih oboljenja rezultat je djelovanja genetskih faktora, dok većina slučajeva nastaje pod utjecajem našeg ponašanja i utjecaja sredine.

1

2

3

4

>

 

2017  © d.istra