PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

MALIGNE BOLESTI

Prosinac 23, 2014

Rak mokraćnog mjehura

Rak mokraćnog mjehura jedan je najčešćih tumora urogenitalnog sustava i ujedno, s obzirom na posljedice koje uzrokuje na urinarnom traktu i organizmu, jedan od najtežih tumora uopće. Karcinom mjehura spada u skupinu industrijskih karcinoma, a češće je zastupljen u industrijskim nego u ruralnim područjima.

Prosinac 23, 2014

Rak pluća

Zbog neviđenog porasta broja pušača i nezaustavljivog širenja u sve dijelove zemaljske kugle, rak pluća je postao najčešća zloćudna bolest u čovjeka, od koje svake godine u svijetu umire više od tri milijuna ljudi.

Prosinac 23, 2014

Rak želuca

Razni se čimbenici dovode u vezu s pojavom karcinoma želuca. Najčešće su to jako začinjena i dimljena hrana (visoka stopa pojavnosti karcinoma u Japanu i Čileu), jako posoljena hrana, držanje pripravljene hrane na sobnoj temperaturi i voda s velikom količinom nitrata.

Prosinac 23, 2014

Leukemija

Leukemija je maligna bolest koštane srži i limfnih čvorova. Riječ leukemija na grčkom znači bijela krv. U Hrvatskom narodu uobičajen je opis leukemije kao bolesti u kojoj se krv pretvara u vodu. U većini slučajeva maligna se pretvorba događa u bijelim krvnim stanicama, premda se može dogoditi i u drugim stanicama koje sudjeluju u stvaranju krvi.

Prosinac 23, 2014

Rak bubrega

Najčešći tumor bubrega, s obzirom na patohistološku sliku, jest adenokarcinom bubrega ili hipernefrom. Treći je po učestalosti među urološkim karcinomima. Čimbenici nastanka raka bubrega su pušenje, kamenci, kronična upala, izloženost analgeticima (fenacetin) i kadmiju.

Prosinac 23, 2014

Rak endometrija

Pri svakom krvarenju nakon menopauze sumnjamo na rak endometrija (sluznica koje oblažu unutrašnjost maternice), dok se ne dokaže suprotno.

Prosinac 23, 2014

Rak jajnika

Rak jajnika relativno je rijedak tumor i čini ukupno 4% dijagnosticiranih tumora kod žena, a uzrokuje nešto više od 5% smrtnosti. Najveći je uzrok smrti od ginekoloških tumora u razvijenim zemljama. Računa se da 1-2% svih žena tijekom života oboli od raka jajnika.

Prosinac 22, 2014

Rak testisa – najčešći tumor muškaraca od 20 do 40 godina

Rak testisa ubraja se među rjeđe tumore, čini tek 1% malignih tumora kod muškaraca, s učestalošću od 2 do 2,5 na 100.000 muškaraca. Međutim, njegova zloćudnost leži u tome što je najčešći tumor u muškaraca od 20 do 40 godina. Čini se da je učestalost ovog tumora u porastu, jer se unatrag dvadesetak godina povećala za 2 puta. Tumori se nešto češće pojavljuju na desnoj strani, a u 1-2% oboljelih tumori su obostrani.

Prosinac 22, 2014

Rak vrata maternice

Infekcija HPV-om je najvažniji čimbenik nastanka raka vrata maternice. Žene same moraju biti svjesne svoje odgovornosti za zdravlje, znati za mogućnosti PAPA – testa i odlaziti na redovite kontrole kod ginekologa jednom godišnje.

Prosinac 22, 2014

Zloćudni tumori štitnjače – vrste, dijagnostika, liječenje

Štitna žlijezda neparan je organ smješten s prednje strane vrata, uz grkljan i dušnik, s obje strane jer se sastoji od dva režnja koji su povezani sa užim dijelom koji se zove istmus. Masa štitnjače iznosi u prosjeku oko 20 grama i jako je dobro prokrvljena.

Prosinac 22, 2014

Tumori tankog crijeva

Simptomi malignih tumora tankog crijeva ovise ponajprije o njihovoj veličini i lokalizaciji. Najčešći simptomi su bol, gubitak tjelesne težine, rjeđe znakovi crijevne opstrukcije (začepljenja),...

Prosinac 22, 2014

Zloćudni tumori kostiju – agresivan rast i metastaze

Zloćudni tumori kostiju rijetki su tumori, obuhvaćaju tek 0,2% svih primarnih tumora u ukupnoj populaciji. Najčešći tumori kostiju jesu osteosarkom i Ewingov sarkom, koji se ponajprije javljaju u dječjoj i adolescentnoj dobi (5-6% ukupnog broja tumora u toj dobi).

1

2

3

4

>

 

2017  © d.istra