PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

MALIGNE BOLESTI

Siječanj 03, 2015

Nuklearnomedicinska dijagnostika

Nuklearnomedicinska dijagnostika (scintigrafija) primjenjuje se u dijagnostici, ali dijelom i u liječenju tumora. Temelji se na funkcionalnoj sposobnosti nekog tkiva ili stanica da akumuliraju određeni radiofarmak.

Siječanj 03, 2015

Molekularna dijagnostika

Molekularna dijagnostika omogućava otkrivanje tumora u ranoj fazi bolesti ili osoba u kojih bi se tumor mogao razviti.

Siječanj 03, 2015

Laboratorijska dijagnostika

Laboratorijska dijagnostika pomaže nam u otkrivanju tumorskih markera i hormona, parametara čije su promjene specifične za pojedine maligne bolesti.

Siječanj 03, 2015

Sve što trebate znati o tumorskim markerima

Tumorski marker ili biljeg je tvar čije je pojavljivanje ili porast koncentracije povezano s nastankom ili rastom malignog tumora, a proizvodi ga sam tumor ili domaćin kao reakciju na njega. Tumorske markere možemo pronaći u krvi, mokraći i/ili tkivu bolesnika s malignom bolešću. Prema mjestu otkrivanja možemo ih podijeliti na humoralne i celularne tumorske biljege.

Prosinac 12, 2014

Patološka i citološka dijagnostika

Patološka i citološka dijagnostika metoda je kojom se do dijagnoze nastoji doći proučavanjem građe pojedinih stanica u standardno obojenom razmazu.

Prosinac 23, 2014

Vrste tumora

Postoji više od 100 različitih vrsta tumora koji se prema vrsti stanica ili tkiva od kojeg su nastali mogu podijeliti u pet osnovnih skupina...

Prosinac 23, 2014

Melanom

Izlaganje suncu, pored pozitivnih učinaka na čovjekovo zdravlje (kao što su pravilan rast i razvoj kostiju), ima i mnogo štetnih učinaka. Sunčev spektar zračenja sastoji se od 50% vidljivog ili svjetlosnog, 40% infracrvenog ili toplinskog i 10% ultraljubičastog (UV) zračenja. UV zračenje, za razliku od svjetlosnog i toplinskog, ne možemo zamijetiti svojim osjetilima, a odgovorno je za nastanak jednog od najzloćudnijih tumora – melanoma.

Prosinac 23, 2014

Rak prostate

Od izuzetne je važnosti činjenica da rak prostate u ranom stadiju ne pokazuje nikakve znakove koje možemo primijetiti. Nažalost, ranih simptoma raka prostate nema! Ova dramatična činjenica djeluje depresivnom, ali bi trebala ujedno biti i stimulativna, jer jednako tako stoji i da se rak prostate može otkriti u svojoj ranoj fazi i uspješno liječiti.

Prosinac 23, 2014

Rak dojke

Magnetna rezonancija (MRI) noviji je dijagnostički postupak u kojem se ne primjenjuju rengenske zrake, već se temelji na rezonanciji vodikovih iona u jakom magnetnom polju.

Prosinac 23, 2014

Rak jetre

Rak jetre jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti. Godišnje u svijetu od karcinoma jetre oboli oko milijun ljudi, učestaliji je kod muškaraca nego kod žena u odnosu 4:1, s najvećom incidencijom između 45. i 60. godine života. Primarni tumori jetre u Hrvatskoj čine 5-6% tumora probavnog sustava, a godišnje se zabilježi oko 200 novih bolesnika. Incidencija bolesti u našoj zemlji se kreće između 1 i 2 oboljela na 100.000 stanovnika.

Prosinac 23, 2014

Rak debelog crijeva

Prehrana s mnogo životinjskih masti i mesa (osobito crvenog), a s malo celuloznih vlakana u hrani, nosi visoki rizik obolijevanja od raka debelog crijeva.

Prosinac 23, 2014

Rak gušterače

Uzrok nastanka raka gušterače nije poznat. Povezuje se s mnoštvom faktora: pušenjem (zamijećena je 2-3 puta veća učestalost među pušačima), alkoholom, kroničnim pankreatitisom, kemikalijama (DDT) i kofeinom, a postoje podaci da je bolest češća među osobama koje redovito jedu meso.

1

2

3

4

>

 

2017  © d.istra