PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

MALIGNE BOLESTI

Rujan 27, 2016

Slovenski liječnici: potpunom legalizacijom konoplje suzbiti rast crnog tržišta

Medicinska konoplja koja ublažava bolove i simptome kod nekih teških bolesti mogla bi se u Sloveniji početi izdavati na recept, uz priznavanje troškova liječenja iz redovnog osiguranja, ako liječnička...

Srpanj 12, 2016

Ljekari objavili revolucionarno otkriće: Ovo je jedan od najvećih uzročnika raka

Rak mozga (gliom, astrocitom, ependimom) je inače jedan od najtežih oblika raka i čak 60 odsto onih, koji obole od ovih tumora, umru u roku od godinu dana.

Svibanj 01, 2015

Porast broja oboljelih od karcinoma

Glavni uzroci sve većeg porasta oboljelih od karcinoma jesu okolnosti vezane za način života u zapadnim zemljama, kao što su stres, nepravilna ishrana i premalo fizičke aktivnost.

Siječanj 04, 2015

Faktori rizika za nastanak raka

Samo 10% malignih oboljenja rezultat je djelovanja genetskih faktora, dok većina slučajeva nastaje pod utjecajem našeg ponašanja i utjecaja sredine.

Siječanj 04, 2015

Općenito o tumorima

Tumor je naziv za svaku abnormalnu nakupinu tkiva, ili u širem smislu svaku oteklinu ili izraslinu nastalu povećanjem tkiva ili organa uslijed bujanja stanica, otoka tkiva zbog zadržavanja tekućine, krvarenja, upale i sl. Razlikujemo benigne i maligne tumore.

Siječanj 03, 2015

Dijagnostika malignih bolesti

Maligni tumori pretstavljaju vrlo raznoliku grupu bolesti, pa je za postavljanje precizne dijagnoze potrebno provesti niz različitih dijagnostičkih postupaka. Temelj svakog dijagnostičkog postupka jest anamneza, dakle podaci dobiveni razgovorom s pacijentom. Na temelju tih podataka postavlja se hipoteza i traže novi podaci kako bi se hipoteza potvrdila ili odbacila.

Siječanj 03, 2015

Konvencionalna radiologija

Konvencionalna radiologija najčešće se koristi za prikazivanje primarnog ili sekundarnog tumorskog procesa koštanog tkiva, dišnog sustava i svih grudnih struktura.

Siječanj 03, 2015

Kompjutorizirana tomografija (CT)

Kompjutorizirana tomografija (CT) metoda je prikazivanja presjeka tijela s pomoću kompjutorske obrade podataka dobivenih rotirajućim rengenskim snopom, daje informacije o lokalizaciji i veličini tumorskoga procesa te njegov odnos prema okolnim strukturama.

Siječanj 03, 2015

Magnetna rezonancija (MRI)

Magnetna rezonancija (MRI) noviji je dijagnostički postupak u kojem se ne primjenjuju rengenske zrake, već se temelji na rezonanciji vodikovih iona u jakom magnetnom polju.

Siječanj 03, 2015

Ultrazvučna dijagnostika (UZV)

Ultrazvučna dijagnostika – UZV (ehosonografija) temelji se na svojstvu određenih materijala da se deformiraju kada se nađu u električnom polju i tada emitiraju ultrazvučne valove. Ta se pojava naziva piezoelektričnim efektom.

Siječanj 03, 2015

Angiografija

Metoda je rengenskog snimanja krvnih žila koristeći kontrastna sredstva uz fotografski ili kompjuterski prikaz.

Siječanj 03, 2015

Pozitronska emisijska tomografija (PET/PET CT)

Pozitronska emisijska tomografija (PET/PET CT) prikazuje metaboličku aktivnost tkiva i omogućuje razlikovanje zloćudnih od dobroćudnih tvorbi.

1

2

3

4

>

 

2017  © d.istra