PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

Imunoterapija za rak prostate

Imunoterapija nije dio rutinske terapije raka prostate. To bi se moglo promijeniti odobrenjem sipuleucela-T (Provenge). Trenutno najviše istraživana imunoterapija za rak prostate je cjepivo. Dizajnirana su da bi izazvala imunološki odgovor na antigene prezentirane samo na stanicama prostate, kao što je prostata specifični antigen(PSA) i membranski antigen specifičan za prostatu (PSMA).

By admin

17/12/2014

 

 

ODOBRENO:

 

Za sipuleucel-T (Provenge), bijele se krvne stanice uklone iz pacijentovog krvotoka te se tretiraju u laboratoriju s antigenom za rak prostate i drugim supstancama kako bi postale dendritičke stanice. Kada se vrate natrag u pacijentovo tijelo, dendritične stanice predočavaju ovaj antigen ostalim imunološkim stanicama, koje tada bolje prepoznaju i napadaju stanice raka. Kada se hormon neovisnog karcinoma prostate koristi u liječenju, ovo cjepivo produžava preživljenje.

 

PROUČAVA SE:

 

GVAX je autologno cjepivo s cijelim stanicama. Napravljeno je uzimanjem tumorskih stanica iz pacijenta tijekom operacije koje su u laboratoriju modificirane da konstantno proizvode i luče GM-CSF (granulocyte macrophage colony stimulating factor), kako bi pojačali stimulaciju imunološkog sustava. Stanice su ozračene tako da više ne mogu rasti. Tada se ubrizgavaju natrag u tijelo pacijenta kako bi izazvale imunološki odgovor. Rane studije s pacijentima s uznapredovalim karcinomom prostate koji više ne odgovara na hormonalnu terapiju pokazuju obećavajuće rezultate u pogledu vremena preživljavanja. Cjepivo se sada testira u odnosu na standardni kemoterapijski režim karcinoma prostate.

 

Istraživači također istražuju upotrebu dijelova prostata – specifičnog antigena kao baze cjepiva.

 

DNA cjepiva, monoklonalna antitijela i citokini također su predmetom istraživanja gdje pokazuju obećavajuće rezultate.

 

Što čitati dalje ...

Slovenski liječnici: potpunom legalizacijom konoplje suzbiti rast crnog tržišta

UN: Mala je vjerojatnost da je glifosat kancerogen

>

 

2017  © d.istra