PITAJTE DOKTORA

ZA BESPLATNE SAVJETE NAZOVITE dr.med. DIJANU HEDER

tel. 01.4881600, 0994466551, info@eurovita.ch, WhatsApp, Viber: 0994466551

Imunoterapija za rak dojke

Unutar imunoterapije za sada su odobrena samo monoklonalna antitijela (MAbs) za liječenje raka dojke. No proučavaju se i mnogi drugi oblici liječenja.

By admin

18/12/2014

 

 

ODOBRENO:

 

MAb trastuzumab (Herceptin) koristi se kod žena s rakom dojke kod kojeg stanice raka imaju previše kopija HER2/neu gena. Ti geni stvaraju dodatne receptore za stimulirajući faktor rasta na stanicama što rezultira stvaranjem agresivnijeg oblika raka dojke. Trastuzumab se veže na receptore i na taj način sprječava da se na stanicu raka vezuju faktori rasta što dovodi do smanjenja rasta same tumorske stanice. Ostala HER2/neu antitijela upravo su u fazi kliničkog ispitivanja.

 

Bevacizumab (Avastin) monoklonalno je antitijelo koje usporava rast broja krvnih žila u tumorima, koristio se zajedno s kemoterapijom kod žena s uznapredovalim rakom dojke.

 


U FAZI ISTRAŽIVANJA:

 

Konjugirani MAb, poznat kao trastuzumab-DM1 (ili T-DM1) kombinira trastuzumab (Herceptin) antitijelo s lijekovima za kemoterapiju. Pokazao je obećavajuće rezultate u ranim fazama istraživanja kod žena čiji rak dojke više ne reagira na sam trastuzumab.

 

Autologna terapija cjepivom produljila je remisiju I period preživljavanja kod nekih
žena s rakom dojke u ranoj fazi. Ovaj će se pristup istraživati i dalje.

 

A HER2/neu peptid (mali dio proteina koji tvori HER2/neu gen), koristi se kao antigen u cjepivu, pokazalo se da uzrokuje pojačani imunološki odgovor protiv HER2/neu receptora na stanicama raka. Još se proučava.

 

Obećavaju i druga antigen specifična cjepiva. Ova se cjepiva gotovo uvijek primjenjuju nakon primarne terapije (lumpektomije i zračenja, ili mastektomije), a nekad zajedno s hormonalnom terapijom ili kemoterapijom da bi spriječilo ponovno pojavljivanje raka.

 

Što čitati dalje ...

Slovenski liječnici: potpunom legalizacijom konoplje suzbiti rast crnog tržišta

UN: Mala je vjerojatnost da je glifosat kancerogen

>

 

2017  © d.istra